Sari la conținut
Home » Blog » Ce sunt cariile dentare?

Ce sunt cariile dentare?

  • de

Tratamentul cariei te sperie și ai tendința să tot amâni vizita la medicul stomatolog? La EB Dent lucrăm cu grijă și cu drag de frumos, străduindu-ne să păstrăm dantura naturală și aspectul estetic. Și ne reușește.

Mai întâi apar puncte și pete negre pe smalțul dintelui, apoi acestea se adâncesc și formează o cavitate. Continui să amâni vizita la medicul stomatolog până când apare durerea deoarece caria a avansat până la nerv. Abia atunci începi să iei în serios ideea de a trata caria apărută, însă ai grijă să nu fie prea târziu.

 

Care sunt cauzele cariilor dentare si de ce duc la urgente stomatologice?

 

De obicei, cariile dentare pot fi observate în două zone specifice ale dinților:

  • cariile ocluzale, care se formează în partea cea mai de sus a dintelui, unde particulele de alimente intră în mod repetat în contact direct cu dinții și
  • cariile interproximale, care sunt cariile dentare care se formează între dinți.

 

În aceste două zone bacteriile se acumulează și reprezintă un risc pentru sănătatea ta orală. Dacă dinții și zonele înconjurătoare nu sunt îngrijite corespunzător, bacteriile vor începe să digere zaharurile rămase de la alimentele consumate și să le transforme în acizi ca produs rezidual. Acești acizi sunt suficient de puternici pentru a demineraliza smalțul de pe dinți și a forma găuri mici – prima etapă a cariilor dentare.

 

Pe măsură ce smalțul începe să se descompună, dintele își pierde capacitatea de a întări structurile de calciu și fosfat ale dinților în mod natural prin proprietățile salivei și, în timp, acidul pătrunde în dinte și îl distruge din interior spre exterior.

 

Mai întâi apar puncte și pete negre pe smalțul dintelui, apoi acestea se adâncesc și formează o cavitate. În acest moment, o persoană începe să se îngrijoreze din cauza durerii dintelui care apare la o contactul cu un aliment rece, cald, dulce sau acru. De asemenea, se poate observa o ingestie constantă de alimente între dinți, inflamarea gingiilor din apropierea dintelui, miros neplăcut, sângerare în timpul periajului și formarea plăcii dentare.

 

Toate aceste simptome neplăcute apar deoarece cavitatea apărută este plină de resturi alimentare pe care o persoană nu le poate curăța singură. Bacteriile din placa bacteriană se înmulțesc, secretă acizi și în continuare caria se adâncește. Cu cât caria este mai aproape de nerv, cu atât mai deranjante sunt durerile.

 

Tratamente pentru cariile dentare

 

Există patru modalități principale de tratare a cariilor dentare. Aceste tratamente efectuate de către un medic stomatolog pot ajuta la repararea daunelor provocate de acestea în funcție de stadiul în care se află caria dentară:

 

  • Obturații: Obturațiile sunt cea mai comună formă de tratament pentru această afecțiune. Un profesionist dentar forează în zona sau zonele afectate ale dinților, îndepărtează materialul afectat din interiorul cavității pregătite și umple acest spațiu gol cu un material de obturație dentară adecvat. Există diferite tipuri de materiale de obturație care pot fi folosite, în funcție de zona în care a apărut caria. Rășina compozită, cel mai comun material de obturație din lumea dezvoltată, are o paletă mare de culori pe care stomatologii o pot folosi pentru a repara leziunile provocate de carii pe dinții care sunt vizibili atunci când zâmbiți. Acest material poate lua culoarea naturală a dinților tăi și practic nu se va observa că acolo a intervenit cineva.

 

În cazul dinților din spate, unii medici stomatologi preferă să folosească alte materiale de obturație dentară, care sunt mai rezistente.

 

  • Coroanele dentare: Acestea sunt folosite doar atunci când o mare parte din dinte este distrusă de carie. Există situații când cariile dentare duc la necesitatea unor obturații mari, iar dintele devine mai predispus la fisuri și, în cele din urmă, la rupere. Medicul stomatolog va lucra să salveze dintele rămas, să îl repare și să îl păstreze cât mai mult timp cu ajutorul unei coroane dentare care are rolul de a-l restaura și proteja. O coroană dentară poate rezista până la 20 de ani, în funcție de materialul din care este creată.

 

În cazul în care vei avea nevoie de o coroană pentru a păstra un dinte, te vei sfătui cu medicul stomatolog care te tratează pentru a face alegerea potrivită ție. De asemenea, medicii echipei EB Dent sunt specializați în estetică dentară, deci poți fi sigur că îți vom face recomandările potrivite astfel încât să fie și rezistentă și să arate bine.

 

  • Tratamentul endodontic: O carie ignorată suficient de mult timp poate „săpa” în dinte până când ajunge la nerv. Este stadiul în care apar și durerile, iar de cele mai multe apar urgente stomatologice. Această situație necesită o altă metodă de tratament pe care o poate folosi un medic stomatolog, anume tratamentul Mai exact, asta înseamnă că medicul stomatolog va îndepărta nervul deteriorat sau mort împreună cu țesutul vaselor de sânge din jur (pulpa). Procedura se încheie de obicei cu fixarea unei coroane peste zona afectată.

 

  • Extracția: În unele cazuri, dintele poate fi deteriorat iremediabil și trebuie extras pentru că există riscul ca infecția să se răspândească la osul maxilar. Îndepărtarea unor dinți poate afecta alinierea celor rămași, astfel încât se recomandă ca în acele zone edentate să se introducă o proteză parțială, o punte sau un implant.

 

 

Adesea pacienții întreabă: este posibil să se trateze fără freză?

 

Tratamentul cariei fără freză este posibil doar în stadiul incipient, când pe dinte apare doar o pată. În acest moment, cariile dentare pot fi tratate prin remineralizarea smalțului cu preparate pe bază de calciu și flor. Procedura  se realizează după curățarea dinților de placă și tartru.

 

Din păcate, de cele mai multe ori pacienții ajung la medic într-un moment în care nu se poate aplica procedura mai sus menționată. În acest caz, este necesar să curățam complet dintele de carii pentru a preveni distrugerea sa ulterioară.

 

În unele situații, mai ales când caria se află între dinți sau dacă există carie sub o obturație veche, medicul are nevoie de o radiografie. Aceasta  va arăta adâncimea cariei și apropierea acesteia de nervul dintelui.

 

Însă nu e cazul să te temi! Medicii stomatologi din echipa EB Dent lucrează ușor chiar dacă e nevoie să folosească freza, în așa fel încât cel mai înfricoșător lucru va fi doar…sunetul.

 

 

Cum faci ca un dinte tratat de carie să arate bine?

 

Îl tratezi din timp.

 

Efectul estetic asupra danturii tale este cu atât mai mic cu cât caria este tratată în fază incipientă, ca să nu mai vorbim de costuri care vor fi mult reduse în această situație.

 

Atunci când amâni tratamentul cariei, aceasta va avansa spre nerv și pe lângă faptul că îți va produce dureri acute, te va costa și mai mult. În această situație, ai două opțiune de tratare:

 

– Tratamentul endodontic, tehnica conservării danturii. Acesta poate ridica costul tratamentului de la 200 de lei, costul unei plombe, până la 800 de lei pentru curățarea canalelor și salvarea dintelui.

– Extracție care te va lipsi de un dinte, afectând estetica feței. Bineînțeles că poți înlocui dintele lipsă cu un implant, dar această intervenție poate ajunge la un cost de până la 3000 de lei pentru a avea un dinte funcțional.

 

De ce să tratezi cariile la EB Dent?

 

Când alegi să îți tratezi cariile la EB Dent ai avantajul de a fi tratat de o echipă de medici specializați în estetică dentară. Asta înseamnă că orice problemă dentară vei avea nu doar că va fi rezolvată, ci va fi rezolvată în așa fel încât aspectul estetic să nu sufere modificări.

 

Mai mult decât atât, la noi nu trebuie să aștepți zile sau săptămâni pentru o programare. Dacă ai o urgență facem tot posibilul să te primim în ziua respectivă. De asemenea, dacă programul ți s-a schimbat brusc și trebuie să pleci din localitate, încercăm să îți găsim loc înainte de plecare.

Clinica EB Dent are serviciu de urgente stomatologice in Cluj – Napoca

 

Soft-ul nostru de programări online îți este foarte util pentru că te ajută să economisești timp atunci când te programezi. Din trei click-uri îți faci singur programarea.

 

Există atât de multe motive întemeiate pentru a-ți îngriji dinții. Iar la EB Dent este mai ușor și relaxant ca niciunde. Programează acum vizita la medicul stomatolog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *